SIASATAN SEMULA TRAGEDI 'DOUBLE SIX' BERMOTIF POLITIK?

Friday, April 9, 2010
Kenapa nahas pesawat Nomad pada 6 Jun 1976 yang mengorbankan beberapa ahli politik termasuklah Ketua Menteri Sabah ketika itu Tun Fuad Stephen diungkit semula? Seperti ada pihak berkepetingan cuba mengeksploitasikan peristewa itu tanpa memikirkan kesan buruknya kepada keharmonian rakyat Sabah. Jika siasatan semula tragedi ‘Double Six’ diteruskan dikhutiri menimbulkan spekulasi liar atau andaian negatif dan situasi seperti ini mengeruhkan suasana politk di negeri Sabah.

Timbulnya gesaan untuk dibuka fail siasatan semula tragedi ini adalah ekoran daripada nastolagia Tengku Razaliegh Hamzah di Sabah baru-bari ini dengan menyatakan hahawa beliau keluar dari pesawat itu pada minit akhir dan tindakan itu telah menyelamatkan nyawanya setelah pesawat itu terhempas di Sembulan. Kronologi peristewa ini mengundang spekulasiliar dan jahat seolah-olah tragedy 6 Jun 1976 telah dirancang begitu halus yang menyebapkan kematian beberapa tokoh politik Sabah ketika itu.

Persoalannya sekarang kenapakah Tengku Razaliegh membangkitkan semula peristewa malang ini?Para penganalisi melihat tindakan itu adalah keterlaluan dan tidak menghormati sensetiviti rakyat Sabah . Setelah lebih 30 tahun berlalu, rakyat Sabah tidak lagi mahu mengingati apa yang telah berlaku dan juga rakyat Sabah menerima hakikatnya bahawa pesawat tehempas mengorbankan pemimpin siasah Sabah yang amat dihormat itu adalah suratan takdir dari Illahi.

Tetapi kini, luka lama berdarah kembali setelah Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee mengesa kerajaan supaya membuka fail nahas pesawat Nomad 6 Jun 1976 itu untuk sisatan terperinci dan kajian beterusan punca nahas pesawat tersebut.

“ Biasnya, adalah wajar untuk membuka semula siasatan ke atas kejadian lama jika ada maklumat baru. Dalam hal ini, maklumat baru itu adalah versi kejadian itu menerusi Razaleigh yang diletakkan dalam rekod umum buat pertama kalinya.”

Apa yang dinyatkan oleh Yong dalam petikan di atas, dengan jelas pendiriannya berhubung isu itu supaya pihak kerajaan menyiasat semula perkara itu kerana yakin kenyataan Tengku Razaleigh itu merupakan maklumat terbaru membatu dalam siasatan. Nampaknya Yong begitu berminat dalam soal ini dengan berhujah bahawa sejarahwan dan saitis forensik menyiasat semula kemalangan, jenayah dan kejadian lama yang tidak dapat dijelaskan Beliau mengambil contoh kes pembunuhan Kennedy, Martin Luther King ,dan Benazir Bhutto itu menjadi kajian berterusan sehingga menemuai bahan bukti yang memuaskan.

Ketua Menteri Sabah Datuk Musa Aman persoal motif sebenar Presiden SAPP Yong Teck Lee dalam perkara ini kerana selama 30 tahun ahli keluarga terlibat dalam nahas “Triple Six” tidak pernah meminta supaya kes ini disiasat semula dan belau khuatir apa yang dilakukan oleh Yong itu bermotifkan poltik.

Dakwaan terbuka oleh Datuk Yong ini, juga mendapat reaksi daripada bekas Ketua Menteri Sabah , Datuk Harris Salleh , mengganggap gesaan membuka semula sesiatan keatas nahas kapal Nomad itu adalah berniat jahat seperti petikan di bawah;

“ Ia berniat jahat dan disasarkan untuk memperlekeh dan memfitnah saya. Dengan itu saya mencabar Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee dan Naib Presiden Parti Keadilan Datuk Dr Jaffrey Kitingan untuk mengulangi kenyataan dan tuduhan mereka lebih khusus dan secara terbuka.”

Datuk Harris juga menyifatkan dakwaan Tengku Razaliegh dikeluarkan dari pesawat malang itu dalam minit akhir adalah tidah benar dan bercanggah dengan fakta .Dalam soal ini Datuk Harris menjelaskan seperti diberikut;

“ Tengku Razaliegh tidak pernah dijadual terbang bersama-sama dengan Tuan Fuad Stephen ke Kota Kinabalu. Tengku Razaliegh bersama-sama dengan Tun Rahman Yaakub dijadual terbang ke Kudat…”

Anak kepada salah seorag 11 mangsa nahas udara 6 Jun 1976 iaitu ADUN Moyog, Donald Peter Mojuntin mempersoalkan motif Datuk Yong Teck Lee bercakap mengenai siasatan semula ke atas Tragedi Double 6 iitu.

“ Sekiranya ia merupakan satu propaganda poltik, maka dari sudut pandangan keluarganya, ia adalah salah dan tidak wajar. Bagi keluarga saya, walau apapun yang telah terjadi dan siapa yang bertanggungjawab, biarlah Tuhan yang menghakiminya. Kami tidak boleh terus hidup dalam kehidupan yang penuh dengan kesangsian dan kemarahan.”

Walau bagaimanapun ramai penganalisis rasa terkilan dengan sikap yang ditunjukkan oleh Tengku Razaliegh Hamzah yang dianggap negarawan dan sorang pemiimpin UMNO yang amat di segani tergamak mencetuskan kembali isu tragedi ini di sabah.Tindakan beliau ini menimbul perasaan tidak senang hati rakyat Sabah terutama sekali ahli-ahli kelurga terbabit dalam nahas udara itu. Rakyat Sabah yang cintakan kestabilan politik di negeri ini tidak membenarkan tindak-tanduk Tengku Razaleigh akhir-akhir ini cenderung membela perjuangan parti pembangkang.


t

1 comments:

kelapa mawar April 10, 2010 at 10:04 PM  

Salam Sdr Gawis..

saya teruja membaca posting sdr kali ini..ia berkaitan dengan fakta sejarah dan kewajaran penyiasatan ketasa nahas bersejarah itu..

Apakah selam ini tidak wujud pemurnian fakta sejarah sehingga perlu disiasat semula?

Kenyataan YM TR itu tidak harus dilihat sebagai spekulasi dan berniat jahat, kerana mungkin beliau menceritakan perkara yang dialaminya kerana sebagai pemimpin dia berhak menyuarkan peristiwa yang dialaminya..

apa pun saya suka idea ini..

Post a Comment

About This Blog

  © Blogger template Noblarum by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP